Nieuws en culinair

News and culinary info:
We’re proud of this fantastic place in Berg en Terblijt (a short
ride up the hill from Maastricht):
A beautiful kitchen garden created in 2017 delivering fresh
greens to local restaurants and private clients.
Though closed during winter time, on February 24th a
herd of porkers will come to plough the garden and
get it ready for the coming season.
Thinking outside the box: (or eating, actually) Restaurant De Paters,
halfway up the hill to Cadier en Keer, serves lovely locally produced
food, either veggie or using meat from their own free range animals.
You can have a nice walk before or after in Landgoed De Heerdeberg.
If you’re thinking about a place to go and have dinner,
why not choose a 3 course meal in several different places
and enjoy a lovely walk though Maastricht!

Daslook tijd! Posted March 27, 2013

Off

Nigel Slater is een van mijn favoriete culinaire schrijvers. Zijn kookboeken lees ik als romans. Het is weer daslooktijd! Hierbij een recept van Nigel Slater, een soep van daslook en brandnetel. Ha, een recept dat je grotendeels zelf bij elkaar kan scharrelen:

Nettle and lettuce soup

This is not a thick soup, and neither should it be. If you feel the need to enrich it with dairy produce then I suggest a dollop of creme fraiche, whose clean, sharp richness would be pleasing here. For a thicker soup you could add a finely diced potato to the onion, though it will take a little longer to cook. The flavour is not unlike spinach, though probably most accurately described as simply ‘green’.

4 spring onions

a thick slice of butter – about 20g

a small carrot

a small garlic clove

1.5 litres of stock (vegetable or chicken)

a small- to medium-sized lettuce

100g nettle leaves

160g peas

Cut the roots and most of the dark green leaves from the spring onions and discard them. Slice them thinly and let them soften with the butter in a large saucepan while you finely chop the carrot and garlic. Add both to the pan and stir occasionally while they become tender. Heat the stock and pour it in.

Wash and tear up the lettuce leaves and add them to the stock with the thoroughly washed nettles, peas and a seasoning of salt and pepper. Bring back to the boil, then simmer for about 7-10 minutes until the nettles are tender but all is still bright green.

Blitz in a blender or food processor till smooth (this is not a soup for the Mouli or food mill). Check the seasoning and serve.imageNigel Slater is een van mijn favoriete culinaire schrijvers. Zijn kookboeken lees ik als romans. Het is weer daslooktijd! Hierbij een recept van Nigel Slater, een soep van daslook en brandnetel. Ha, een recept dat je zelf bij elkaar kan scharrelen:
Nigel Slater is een van mijn favoriete culinaire schrijvers. Zijn kookboeken lees ik als romans. Het is weer daslooktijd! Hierbij een recept van Nigel Slater, een soep van daslook en brandnetel. Ha, een recept dat je zelf bij elkaar kan scharrelen:
Nigel Slater is een van mijn favoriete culinaire schrijvers. Zijn kookboeken lees ik als romans. Het is weer daslooktijd! Hierbij een recept van Nigel Slater, een soep van daslook en brandnetel. Ha, een recept dat je zelf bij elkaar kan scharrelen:

Off

Op zondag 1 september 2013 vindt in de tuinen van Kasteel Vaeshartelt, vlakbij Maastricht het Festival Limburg Preuve plaats, met een keur aan heerlijke Limburgse lekkernijen en specialiteiten. Op Vaeshartelt werden in 2012 in de tuinen o.a. heerlijke perzikbomen, rood fruit struiken, groente tuinen en eetbare bloementuinen aangelegd. Een heerlijk vooruitzicht om daar straks van te proeven!
Nu al kun je tijdens het festival 1 september 2013 genieten van de sfeer en de heerlijkheden die dit landgoed ook in de toekomst zal aanbieden. Je kunt er heerlijk wandelen door de mooie tuinen rondom het kasteel en al eens een kijkje nemen in de tuinen die nu worden aangelegd. Er worden met een herboriste gedurende de dag kruidenwandelingen gemaakt over het landgoed en er worden regelmatig rondleidingen gegeven in de wijngaard. En je kunt natuurlijk vanalles proeven, zien, kopen en vragen. Want de streekproducenten zijn allemaal zelf aanwezig (meer dan 40!) en vertellen graag hun verhaal.
Het festival is dus ook een gelegenheid om het landgoed en regionale heerlijkheden en producenten beter te leren kennen!