Nieuws en culinair

Pompoensoep Posted January 24, 2016

Off

Het is weer de tijd van het jaar om overheerlijke pompoensoep te bereiden.

Hier een simpel maar lekker recept voor een koude herfst of winteravond.

Ingredienten:

  • Grote pompoen
  • 4 uien ( middel formaat )
  • olie ( olijf of zonnebloemolie )
  • beetje zeezout
  • slagroom voor een klein toefje
  • aardappeltjes ( 2 stuks )

Bereiding:

Snij de uien en fruit ze in een pan in een beetje olie. Voeg er wat zeezout aan toe….

Tegelijk snij je de pompoen in grove stukken. Let op! haal alle pitjes eruit.

Doe de grove stukken pompoen bij de ui en bak deze ook een beetje aan.

Voeg vervolgens water toe tot 1 cm onder de groenten. Wil je de soep wat minder gebonden doe dan water erbij tot 2 cm boven de groenten.

Breng alles aan de kook en voeg ook de aardappeltjes toe. Als alles een 10 tot 12 minuten heeft kunnen koken pak je de staafmixer en mix alles tot een glad geheel.

Voor de liefhebbers van pittige pompoensoep: voeg peper en kerrie toe bij de uien. Eventueel een rood pepertje. Maar let op met de pitjes….

Serveer de soep in een diep bord en voeg een klein beetje slagroom toe. Leg er een munt of peterselieblaadje op. Heerlijk met eigengebakken brood, eventueel geroosterd.

 

BON APETIT !!!

 

 

 

 

 

Zelfgemaakte Jam! Posted September 10, 2015

Off

Je bent er dan wel even mee bezig maar wat is dit toch heerlijk. Vooral uit eigen tuin.  En dan

de jam op zelfgemaakt zuurdesembrood met zoute boter  eronder.

GW3gw 1

Vers druivensap in wording Posted September 10, 2015

Off

GW 2 Nu zijn het  nog druiven, dadelijk overheerlijke sap en dat uit eigen tuin van Greenwoods. Heerlijk!

Off

Het is weer de tijd van het jaar! In onze keuken staan weer de nodige potjes en pannetjes klaar om overheerlijke jam te maken. En laten we eerlijk zijn, de lekkerste jam maak je toch van de vruchtjes uit eigen tuin. Jammie.  Heerlijk voor de gasten bij het ontbijt.

Aspergetijd Posted May 30, 2013

Off

Aspergetijd! Tot 24 juni kunnen we nog genieten van het witte goud. Waarom ‘het witte goud’ ? Omwille van de overheerlijke smaak.  Asperges werden zelfs al verbouwd door de Romeinen. Deze eeuwenoude lekkernij heeft bovendien ook een positieve invloed op het lichaam. Het is vocht afdrijvend en daardoor zuiverend.

Asperges kunnen het best gegeten worden als ze volledig vers zijn. Wil je ze toch langer bewaren, laat ze dan vooral niet uitdrogen. Leg ze een in een schone, vochtige theedoek in de koelkast. Wel binnen 2 dagen nuttigen.

Aspergesoep

1 sjalotje

500 g witte asperges

1 eetlepel boter

1/2 dl witte vermout

2 kippenbouillontabletten

1 doosje groene asperge (tips )

zout

125 ml slagroom

versgemalen peper

Bereiding :

Sjalotje pellen en snipperen. Met dunschiller asperges schillen van vlak onder kopje naar beneden, houtachtige uiteinden eraf snijden. Asperges tot aan kopjes in stukjes van 1 cm snijden. In pan boter smelten en sjalotjes zachtjes fruiten. Aspergestukjes ca. 2 minuten zachtjes meebakken. Vermout erover schenken en verwarmen tot vocht verdampt is. Bouillontabletten erboven verkruimelen en 6 dl water toevoegen. Aspergestukjes in ca. 10 minuten zachtjes gaar koken. Intussen in steelpan met ruim kokend water en zout aspergekopjes en aspergetips in ca. 5 minuten beetgaar koken. In zeef afspoelen onder koud stromend water en goed laten uitlekken. Aspergestukjes met bouillon in blender doen. Slagroom toevoegen en alles op hoogste snelheid in 1-2 minuten tot gladde, schuimige soep pureren. Soep terugdoen in pan en opnieuw verwarmen. Op smaak brengen met zout en peper.

 

 

 

Vermelding op Tripadvisor.com: Posted March 27, 2013

Off

Heel blij werden we van het goede nieuws van Tripadvisor:

imageHeel blij werden we van het goede nieuws van Tripadvisor: Heel blij werden we van het goede nieuws van Tripadvisor: Heel blij werden we van het goede nieuws van Tripadvisor:

Daslook tijd! Posted March 27, 2013

Off

Nigel Slater is een van mijn favoriete culinaire schrijvers. Zijn kookboeken lees ik als romans. Het is weer daslooktijd! Hierbij een recept van Nigel Slater, een soep van daslook en brandnetel. Ha, een recept dat je grotendeels zelf bij elkaar kan scharrelen:

Nettle and lettuce soup

This is not a thick soup, and neither should it be. If you feel the need to enrich it with dairy produce then I suggest a dollop of creme fraiche, whose clean, sharp richness would be pleasing here. For a thicker soup you could add a finely diced potato to the onion, though it will take a little longer to cook. The flavour is not unlike spinach, though probably most accurately described as simply ‘green’.

4 spring onions

a thick slice of butter – about 20g

a small carrot

a small garlic clove

1.5 litres of stock (vegetable or chicken)

a small- to medium-sized lettuce

100g nettle leaves

160g peas

Cut the roots and most of the dark green leaves from the spring onions and discard them. Slice them thinly and let them soften with the butter in a large saucepan while you finely chop the carrot and garlic. Add both to the pan and stir occasionally while they become tender. Heat the stock and pour it in.

Wash and tear up the lettuce leaves and add them to the stock with the thoroughly washed nettles, peas and a seasoning of salt and pepper. Bring back to the boil, then simmer for about 7-10 minutes until the nettles are tender but all is still bright green.

Blitz in a blender or food processor till smooth (this is not a soup for the Mouli or food mill). Check the seasoning and serve.imageNigel Slater is een van mijn favoriete culinaire schrijvers. Zijn kookboeken lees ik als romans. Het is weer daslooktijd! Hierbij een recept van Nigel Slater, een soep van daslook en brandnetel. Ha, een recept dat je zelf bij elkaar kan scharrelen:
Nigel Slater is een van mijn favoriete culinaire schrijvers. Zijn kookboeken lees ik als romans. Het is weer daslooktijd! Hierbij een recept van Nigel Slater, een soep van daslook en brandnetel. Ha, een recept dat je zelf bij elkaar kan scharrelen:
Nigel Slater is een van mijn favoriete culinaire schrijvers. Zijn kookboeken lees ik als romans. Het is weer daslooktijd! Hierbij een recept van Nigel Slater, een soep van daslook en brandnetel. Ha, een recept dat je zelf bij elkaar kan scharrelen:

Off

Op zondag 1 september 2013 vindt in de tuinen van Kasteel Vaeshartelt, vlakbij Maastricht het Festival Limburg Preuve plaats, met een keur aan heerlijke Limburgse lekkernijen en specialiteiten. Op Vaeshartelt werden in 2012 in de tuinen o.a. heerlijke perzikbomen, rood fruit struiken, groente tuinen en eetbare bloementuinen aangelegd. Een heerlijk vooruitzicht om daar straks van te proeven!
Nu al kun je tijdens het festival 1 september 2013 genieten van de sfeer en de heerlijkheden die dit landgoed ook in de toekomst zal aanbieden. Je kunt er heerlijk wandelen door de mooie tuinen rondom het kasteel en al eens een kijkje nemen in de tuinen die nu worden aangelegd. Er worden met een herboriste gedurende de dag kruidenwandelingen gemaakt over het landgoed en er worden regelmatig rondleidingen gegeven in de wijngaard. En je kunt natuurlijk vanalles proeven, zien, kopen en vragen. Want de streekproducenten zijn allemaal zelf aanwezig (meer dan 40!) en vertellen graag hun verhaal.
Het festival is dus ook een gelegenheid om het landgoed en regionale heerlijkheden en producenten beter te leren kennen!