Aspergetijd Posted May 30, 2013

Off

Aspergetijd! Tot 24 juni kunnen we nog genieten van het witte goud. Waarom ‘het witte goud’ ? Omwille van de overheerlijke smaak.  Asperges werden zelfs al verbouwd door de Romeinen. Deze eeuwenoude lekkernij heeft bovendien ook een positieve invloed op het lichaam. Het is vocht afdrijvend en daardoor zuiverend.

Asperges kunnen het best gegeten worden als ze volledig vers zijn. Wil je ze toch langer bewaren, laat ze dan vooral niet uitdrogen. Leg ze een in een schone, vochtige theedoek in de koelkast. Wel binnen 2 dagen nuttigen.

Aspergesoep

1 sjalotje

500 g witte asperges

1 eetlepel boter

1/2 dl witte vermout

2 kippenbouillontabletten

1 doosje groene asperge (tips )

zout

125 ml slagroom

versgemalen peper

Bereiding :

Sjalotje pellen en snipperen. Met dunschiller asperges schillen van vlak onder kopje naar beneden, houtachtige uiteinden eraf snijden. Asperges tot aan kopjes in stukjes van 1 cm snijden. In pan boter smelten en sjalotjes zachtjes fruiten. Aspergestukjes ca. 2 minuten zachtjes meebakken. Vermout erover schenken en verwarmen tot vocht verdampt is. Bouillontabletten erboven verkruimelen en 6 dl water toevoegen. Aspergestukjes in ca. 10 minuten zachtjes gaar koken. Intussen in steelpan met ruim kokend water en zout aspergekopjes en aspergetips in ca. 5 minuten beetgaar koken. In zeef afspoelen onder koud stromend water en goed laten uitlekken. Aspergestukjes met bouillon in blender doen. Slagroom toevoegen en alles op hoogste snelheid in 1-2 minuten tot gladde, schuimige soep pureren. Soep terugdoen in pan en opnieuw verwarmen. Op smaak brengen met zout en peper.